ДАЛМАЦИЯ

СРЕМСКА МИТРОВИЦА, БАНЯ ЛУКА, М-Р КРКА, ЗАДАР, НИН, ШИБЕНИК, ТРОГИР, СПЛИТ, САРАЕВО, М-Р АРИЛЬЕ.

Дата: 24.05.2017 - 28.05.2017 г. и 20.09.2017 - 24.09.2017 г.
Продължителност:   5 дни / 4 нощувки
Транспорт: Автобус
Цена: 595 лв. (за датата през май) / 550 лв. (за датата през септември)
Екскурзовод: Павел Павлов

Далматинското крайбрежие е сред най-красивите в Европа – с великолепни заливи, острови, полуострови, лагуни и вписаните в тях исторически бисери: Задар, Нин, Шибеник, Трогир, Сплит. Цивилизационният възход на тези земи по време на Римската империя прераства в духовен възход през първото християнско хилядолетие. А личности като епископ Григорий Нински (Х в.) емблематизират (вкл. чрез творчеството на Иван Мещрович) отстояването на славянското богослужение и глаголическата писменост в Хърватия. Пъстрата и сложна древна и съвременна балканска история и култура се допълват в това пътуване със знакови места като Сирмиум, Баня Лука, м-р Крка и пр.

Ден 1:
Тръгване от София в 6.00 ч. от ст. „В. Левски“. Придвижване до Сремска Митровица (античния столичен град Сирмиум), посещение на археологическите останки и музея. Придвижване до Баня Лука, столицата на Република Српска. Посещение на катедралата „Христос Спасител“ и пр. Нощувка в Баня Лука.

Ден 2:
Закуска. Преминаваме през Босна и навлизаме в Хърватия. Посещение на главния православен м-р в Хърватия „Св. Архангел Михаил“ („Крка“). Придвижване до адриатическото пристанища Задар. Посещение на историческия град: останките от римския форум, средновековните романски църкви. Възможност за посещение на пред-романската църква „Св. Донат“ (VІІІІ - ІХ в.), богатия Археологически музей и пр. Нощувка в района на Задар.

Ден 3:
Закуска. Посещение на средновековното градче Нин: църквата „Св. Кръст“ от ІХ в., паметника на св. Григорий Нински и пр. Посещение на Шибеник: романската катедрала „Св. Яков“, ХV в. (ЮНЕСКО); обедна почивка в стария град. Посещение на живописния град-остров Трогир, (ЮНЕСКО) най-добре запазения романо-готически комплекс в Централна Европа (катедрала от ХІІІ в.). Вечерна разходка в Сплит. Нощувка в района на Сплит.

Ден 4:
Закуска. Посещение на Сплит: впечатляващите останки от дворцовия комплекс на Диолециан, ІІІ – ІV в., включително неговата куполна гробница, преобразувана през V в. в раннохристиянската църква „Св. Домн“; средновековните църкви, паметници. Обедна почивка. Придвижване до Босна. Нощувка в Сараево. Възможност за вечерна разходка в района на стария град („Башчаршия“). Нощувка в Сараево.

Ден 5:
Закуска. Минавеме покрай Вишеград (знаменития „мост на р. Дрина“) и навлизаме в Сърбия. Посещаваме средновековния монастир Арилье (фрески от ХІІІ в.). Придвижване до България. Пристигаме в София около 23 ч.

Цената включва:

 • транспорт с комфортен автобус;
 • 4 нощувки със закуски в хотели с 3 звезди (1 нощувка в Баня Лука, 1 нощувка в Задар, 1 нощувка в Сплит, 1 нощувка в Сараево). Нощувката в Задар за групата през м. май е в хотел 4 звезди.
  постоянен екскурзовод–лектор на български език;
 • местни екскурзоводи;
 • курортни такси;
 • застраховка “Помощ при пътуване върху 10 000 EUR” в „Евроинс – здравно осигуряване“ ЕАД

Цената не включва:

 • Входни такси в музеи и обекти по посещаваната програма, които се заплащат на място.

Необходими документи

 • Лична карта

Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
 • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 35 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
 • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор
 • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване”  в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
 • Искони ЕООД има сключена застраховка "Отговорност на туроператора" със ЗД "Армеец" АД.
 • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта.
 • Моля прочетете Общите условия за организирано пътуване с ИСКОНИ ЕООД