КИПЪР


Ларнака – Кити – Лимасол – Пафос – Никозия – м-ри „Св. Неофит“, Кикос, „Св. Николай“, „Св. Ираклидий“, „Ставровуни“, „Св. Текла“ и др.

Дата: 18.04.2017 - 23.04.2017 г. и 11.10.2017 - 16.10.2017 г.
Продължителност:   6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Самолет и автобус
Цена: 1 320 лв. (1 060 основен пакет + 260 летищни такси)
Екскурзовод: Павел Павлов / о. Методи Корчев


Слънчевият Кипър е остров-кръстопът на безброй цивилизации: от дълбоката античност с нейните митове („островът на Афродита“) до мащабните римски градоустройствени проекти; от апостолската проповед (св. Павел, св. Варнава, св. Лазар Четвъртодневен) до средновековното монашество (св. Неофит); от кръстоносните походи (Ричард Лъвското сърце и Лузинянската династия) до венецианското и отоманското владичество. В най-недостъпните за завоевателите вътрешни части на планината Троодос са съхранени най-ярките духовни бисери на кипърската православна култура – монастирите – с техните чудотворни икони, св. Мощи и неземни стенописи.

Ден 1:
Следобеден полет от София до Ларнака. Придвижване с автобуса до Кити. Посещение на църквата „Св. Богородица“ с апсидна мозайка от VІ в. Придвижване до Лимасол. Нощувка в хотела.

Ден 2:
Закуска. Посещение в Лимасол на средновековния замък-музей от времето на кръстоносците (ХІІ в.). Придвижване към Пафос. Панорамно отбиване до местността „Петра ту Ромиу“. Недалеч от Пафос посещаваме монастира „Св. Неофит“ посветен на едноименния знаменит духовник и книжовник от ХІІ в. (храма, пещерата на светеца с фрески от ХІІ в., музея). Посещение на Пафос (обявен за Европейска културна столица за 2017 г.): античния град, обект на ЮНЕСКО (забележителни римски мозайки), колоната на св. Павел и ранохристиянския църковен комплекс. Свободно време. Нощувка в Пафос.

Ден 3:
Закуска. Насочваме се към планината Троодос. Посещаваме м-ра „Панагия Хрисорогиатиса“. Придвижваме се до м-ра Кикос – най-големия и най-знаменития монастир в Кипър. Обедна почивка. Посещение на главния храм (поклонение на чудотворната икона; голямата ризница със св. Мощи), музея, монастирския комплекс със съвременни мозайки. На пътя за Никозия се отбиваме да посетим монастира „Св. Богородица“ („Арака“) с фрески от ХІІ в. Нощувка в хотел в центъра на Никозия.

Ден 4:
Закуска. Пешеходно посещение на столицата Никозия (Левкозия): главната пешеходна улица, Архиепископския комплекс с катедралата „Св. Иоаон Богослов“ и с изключително богатия Византийски музей. Минаваме пеша границата с турската част на Никозия, където посещаваме готическата катедрала „Св. София“ (ХІІІ в.), превърната в джамия, и Големия хан. Обедна почивка в стария град. Възможност за посещение на богатия Археологически музей, също така на църквите в стария град („Св. Богородица Фанеромени“, „Св. Антоний“, „Св. арх. Михаил“). Свободно време. Нощувка в Никозия.

Ден 5:
Закуска. Посещение на м-ра „Св. Николай“ („Стеги“), ХІ-ХІІ в. и църквата „Св. Богородица („Асину“), ХІІ в. – образци на средновековното византийско изкуство (паметници на ЮНЕСКО). Следобед посещение на м-ра „Св. Ираклидий“. Нощувка в Никозия.

Ден 6:
Закуска. Посещение на м-ра „Св. Текла“ (св. Литургия). Посещение на м-ра „Ставровуни“ (допускат замо мъже). Придвижване до Ларнака. Посещение на църквата „Св. Лазар“ (гроба и мощите на св. Лазар), Обедна почивка в центъра на Ларнака. Трансфер до летището и полет до София. Пристигане вечерта.

Цената включва:

 • двупосочен самолетен билет с летищни такси София - Ларнака (с редовна авиолиния и с включен багаж 8 + 23 кг);
 • 5 нощувки със закуски в хотели 3 звезди (1 нощувка в Лимасол, 1 нощувка в Пафос, 3 нощувки в Никозия)
 • транспорт с комфортен автобус;
 • постоянен екскурзовод–лектор на български език;
 • местни екскурзоводи;
 • застраховка “Помощ при пътуване върху 10 000 EUR” в „Евроинс – здравно осигуряване“ ЕАД

Цената НЕ включва:

 • Входни такси в музеи и обекти по посещаваната програма, които се заплащат на място.

Необходими документи:

 • Лична карта

Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
 • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 30 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
 • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор
 • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване”  в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
 • Искони ЕООД има сключена застраховка "Отговорност на туроператора" със ЗД "Армеец" АД.
 • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта.
 • Моля прочетете Общите условия за организирано пътуване с ИСКОНИ ЕООД

More in this category: ДАЛМАЦИЯ »