САНКТ ПЕТЕРБУРГ, Велики Новгород, Кронщад, Царское село, Вирица и др.

Санкт Петербург, Велики Новгород, Кронщад, Царское село, Вирица, и др.

Дата: 17 - 24 юли 2018 г.
Продължителност:   8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет и автобус
Цена:  
Екскурзовод: Георги Тодоров


Северозападна Русия винаги е играла особено важна роля в руската история – още от основаването на руската държава при Рюрик (ІХ в.), през уникалната средновековна „република“ Велики Новгород, до създаването на новата столица Санкт-Петербург, където два века властват руските императори – и до „трите революции“, които разтърсват света в началото на ХХ век. Това е контактната зона между Русия и Запада, между революцията и Православието, раждаща такива противоположни личности като Достоевски, Толстой и св. Иоан Кронщадски; такива контрасти като разточителния разкош на императорските дворци и суровия аскетизъм на Валаамските старци; такива изумителни проявления на духа като героизма при блокадата и молитвата на св. Серафим Вирицки. Монументалната имперска столица е не само пълна с история и изкуство; тя носи и една изстрадана православна духовност, която понастоящем видимо се възражда. Пътуването включва запознаване с всички най-важни исторически, културни и духовни места в района. А почти „белите“ летни петербургски вечери дават възможност за разходки до късно и доопознаване на красивия град в делтата на Нева. Наскоро честваната 400-годишнина от учредяването на царствуващата династия на Романови беше повод за възстановяването на емблематични романовски дворци и храмове, някои от които надминаха по блясък първообразците.

Ден 1:
Излитане от летище София. Пристигане на летище Пулково. Придвижване до Вирица. Поклонение в храма и в параклиса при мощите на св. Серафим Вирицки. Придвижване до Новгород. Нощувка в хотела.

Ден 2:
Закуска. Цял ден посещение на Новгородкатедралата „Св. София“ (ХІ в., най-древният съхранен храм в Русия) с чудотворната икона „Знамение“, мощи на светци, останки от средновековни стенописи и пр., новгородският кремъл („Детинец“), паметникът „Хилядолетието на Русия“, храма „Св. Преображение“ с фрески на Теофан Грек, музея (сбирка на новгородски икони) и пр. Евентуално ще се отбием и до емблематичния храм „Спас на Нередице“ (ХІІ в.) извън града. Вечерта се придвижваме до Санкт Петербург. Нощувка в хотела.

Ден 3:
Закуска. Пешеходно посещение на историческия център на Санкт Петербург с емблематичните сгради, площади и паметнициНевският проспект – главната улица на града. Казанският събор (с прочутата чудотворна икона на св. Богородица). Исаакиевски събор – една от най-големите катедрали в света. Конният паметник на Петър І. Адмиралтейството. Дворцовият площад с Александрийския стълб. Зимният дворец. Подробно посещаваме Ермитажа. Нощувка в хотела.

Ден 4:
Закуска. С автобус посещаваме Царское Село – една от главните резиденции на руските царе. Посещаваме нововъзстановения Фьодоровски събор (свързан със св. Николай ІІ и неговото семейство), Екатерининския дворец (с „Кехлибарената зала“), красивия парк; катедралата и пр. Обръщаме внимание на лицея, където е учил Пушкин (паметник). Придвижваме се до Кронщад, където посещаваме възстановения през 2013 г. Николския морски събор. Нощувка в хотела.  

Ден 5:
ЗакускаПродължаваме пешеходното посещение на Санкт ПетербургПетропавловската крепост (храмът с гробовете на руските императори, вкл. мъченическото Царско семейство). Минаваме по Троицкия мост до паметника на Суворов и Марсово поле. Посещаваме храма „Спас на крови“, построен на мястото, където е бил убит цар Алексадър ІІ. Посещаваме Руския музей (руско изкуство от средновековието до ХХ в.). Нощувка в хотела.

Ден 6:
Закуска. Участие в св. Литургия. Нововъзстановеният Фьодоровски съборАлександро-Невската лавра (с гробниците на деятелите на културата: Достоевски, Мусоргски, Чайковски, Шишкин и пр.). Иоановски монастир (поклонение на гроба на св. Иоан Кронщадски). Възможност за поклонение в параклиса с мощите на св. Ксения Петербургска (обикновено се чака на дълга опашка). Свободно време. Нощувка в хотела.

Ден 7:
Закуска. С автобус и кораб на подводни криле еднодневно посещение до остров Валаам и едноименния монастир в Ладожкото езеро, където посещаваме главния монастирски комплекс и се покланяме на мощите на великите валаамски старци; разходка до скита „Св. Николай“. Връщаме се по обратния път до Санкт Петербург. (Пътуването до Валаам е по желание – възможна е алтернативна самостоятелна програма в Санкт Петербург.) Нощувка в хотела.

Ден 8:
Закуска. С автобус посещаваме Петерхоф (Петродворец) – парка с фонтаните и позлатените скулптури, Големия дворец. Следобед отлитаме от летище Пулково и се прибираме в София късно вечерта.

Цената включва:

 • двупосочен самолетен билет с летищни такси София - Санкт Петербург (с редовна авиолиния и с включен багаж 8 + 23 кг)
 • 7 нощувки със закуски в хотели три звезди (на база нощувка в стая с две легла) – 6 нощувки в Петербург и 1 нощувка в Новгород
 • Транспорт с автобус в Русия по програмата ( вкл. с трансфери от и до летище Пулково)
 • постоянен екскурзовод–лектор на български език
 • руски гидове за посещаваните обекти
 • застраховка “Помощ при пътуване върху 30 000 EUR” в „Евроинс – здравно осигуряване“ ЕАД

Цената не включва:

 • стойността на виза и приглашение към момента на пътуването - около 180 лв.
 • входни такси за посещаваните обекти

Необходими документи:

 • Виза
 • Международния паспорт
 • Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност след датата на завръщане от пътуването. Ако туристът преди това е посещавал Турция, молим да се обади в офиса на Искони за допълнително разяснение по процедурата за влизане в Русия.

Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
 • ИСКОНИ си запазва правото при нужда да променя последователността на посещенията на обектите в програмата.
 • Моля прочетете Общите условия за организиране на пътуванията.
 • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 20 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
 • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор
 • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване” в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
 • Искони ЕООД има сключена застраховка "Отговорност на туроператора" със ЗД "Армеец" АД.
 • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта.