КИТАЙ. Авторски прочит на една цивилизация


Пекин, Великата китайска стена, Сиан, Луоян, пещерите Лонгмен, Шаолин, Дънфън, Нанкин, Суджоу, Шанхай

Дата: 1 - 13 май 2018 г. и 16 - 28 септември 2018 г.
Продължителност:   13 дни / 10 нощувки 
Транспорт: Самолет и автобус
Цена: 4150 лв.
Екскурзовод: Георги Тодоров
 


Тази авторска програма на Г. Тодоров не е поклонническа, а цивилизационна. Тя ни среща с най-добре съхранилата се световна цивилизация с непрекъсната приемственост на територията, населението, държавността, културата, езика, писмеността, изкуството и т.н. – от незапомнени времена до ден днешен. Небивалият подем на Китай през последните десетилетия прикова погледа на целия свят към това икономическо чудо, което все повече се изявява и като технологическо, и като културно – с очевидната тенденция за превръщане на Поднебесната в нов световен център и хегемон. Ние отиваме в тази страна не просто за да се потопим в екзотиката на Далечния изток или за да се срещнем с бъдещето, а за да проникнем в същността, в смисъла на тази цивилизация, на нейната история, култура, изкуство, мисъл, светоглед, духовност. Нашият прочит е християнски, т.е. светоотечески, трезв и добронамерен – а посещението в зашеметяващия Китай ни помага по-добре да осмислим мащабите и движещите сили на света, в който живеем.


Ден 1: 
Вечерта излитане от София (Терминал 2) с редовни авиолинии.

Ден 2:
Полет през Доха (Катар). Кацане в Пекин около полунощ. Настаняванев хотела и нощувка в Пекин.

Ден 3:

Въвеждаща обиколка из града с автобуса (край олимпийския комплекс със стадиона „Гнездото“ и „Водния куб“).  Разходка в централната част на града. Нощувка в Пекин.

Ден 4:
Закуска. Разходка по обширния площад Тиананмън („Врата на небесния мир“ със знакови сгради като Голямата зала на народа, мавзолея на Мао и пр.). Посещаваме част от необятния Национален музей, където се запознаваме с древната история на страната, с нейното изкуство и съвременната идеология. Кратка обедна почивка и влизаме в Забранения град* – двореца на китайските императори (ХV в.), образец на китайската архитектура и градоустройство, символичен център на империята от ХV до ХХ в. След това – разходка до централната пешеходна улица Уангфуджин и свободно време. Нощувка в Пекин.

Ден 5:
Закуска. Посещаваме Летния дворец* от ХVІІ – ХХ в. с архитектура типична за последната имперска династия. Обедна почивка. Екскурзия с автобуса до най-знаменития паметник на Китай – Великата китайска стена* северно от столицата (при Бадалинг или Мутианю). Връщане в Пекин. Разходка в традиционния квартал Дажалан. Нощувка в Пекин.

Ден 6:
Закуска. Посещение на Храма на Небето* – считан за образец на китайската архитектура (ХV в.). Обедна почивка. Заминаване с влака-стрела за приказния Сиан – столица на 13 династии в продължение на над три хилядолетия, традиционно начало на „Пътя на коприната“, а сега 8-милионен главен град на провинция Шънси. По пътя пресичаме Жълтата река (Хуанхъ). В Сиан трансфер с автобус до хотела. Настаняване. Нощувка в Сиан.

Ден 7:
Закуска. Екскурзия с автобус до музейния комплекс при гробницата на първия император Цин Шъхуан* (ІІІ в.пр.Хр.) със знаменитата Теракотена армия. Връщане в Сиан. Посещение на комплекса с „Голямата пагода на дивите гъски“ (VІІ в.) Разходка в централната част на града и мюсюлманската улица. Нощувка в Сиан.

Ден 8:
Закуска. Посещение на Музея на провинция Шънси. Посещение на „Малката пагода на дивите гъски“ от VІІІ в. (или на Музея на каменните стели). Обедна почивка исвободно време в центъра на града. Следобед заминаване с влака за Луоян (също столица на 13 династии – от времето на неолита до Х в., и също многомилионен град). Трансфер с автобус до хотела. Нощувка в Луоян.


Ден 9:
Закуска. Посещение на пещерите Лонгмен* (ІV – VІІ в.) с хиляди каменни релефи и статуи основно от ІV – VІІ в. Посещение на Дънфън*, наричан „центъра на небето и земята“: разглеждаме Академията Сонгян, а недалеч от града посвещаваме монастира Шаолин (чиято традиция в бойните изкуства започва от VІ в. и е възродена сега). Заминаваме с влака за Нандзин (Нанкин) – още една древна столица на многобройни царства, пристанище на Червената река (Яндзъ) и съвременен мегаполис. Трансфер с автобус до хотела. Нощувка в Нандзин.

Ден 10:
Закуска. Посещение на градината Жан Юан при Музея на тайпинското въстание (който е в ремонт). Посещение на комплекса Фузи Миао (вариант: Музея на Нандзин). Обедна почивка. Посещение на Музея на имперските изпити (2016 г.) – шедьовър на архитектурата и на музейното дело. Автобусна обиколка на забележителностите на Нандзин. Заминаване с влака за Суджоу – древен град прорязан с водни канали („Китайската Венеция“), важно пристанище на „Великия китайски канал“; прочут с производството на коприна и най-вече със знаменитите си градини. Трансфер до хотела. Нощувка в Суджоу.

Ден 11:
Закуска. Посещение на „Градината на скромния чиновник“* – образеца на класическата китайска градина от ХVІ в. Посещаваме Музея на Суджоу (творба на Я. М. Пей –2006 г.). Обедна почивка в централната част на града. Посещаваме „Градината на майстора на мрежи“* от ХІІ – ХVІІІ в. (вариант: „Градината на двойката“*). Придвижване с автобуса до Шанхай. Автобусна обиколка из 24-милионния мегаполис. Разходка по булевард „Бунд“ (с изглед към река Хуангпу и към небостъргачите на квартала Пудонг) и по главната пешеходнаулица „Нандзин Роуд“. Свободно време. Настаняване в хотела. Нощувка в Шанхай.

Ден 12:
Закуска. Посещение на градината Ю Юан и на прилежащия туристически квартал в традиционен стил. Посещение на Шанхайския музей. Обяд и свободно време в района на „Нандзин роуд“. Заминаване с влака за Пекин, където се придвижваме с автобус до аерогарата.

Ден 13:
Полет от Пекин до Доха. Възможност за екскурзия до столицата на Катар Доха. Полет от Доха до София, където пристигаме вечерта..Цената включва:

 • самолетни билети и летищни такси (с редовни авиолинии и с включен багаж);
 • 10 нощувки със закуски в хотели 3 звезди (4 в Пекин, 2 в Сиан, 1 в Луоян, 1 в Нандзин, 1 в Суджоу и 1 в Шанхай);
 • билети за влак-стрела по програмата (Пекин - Сиан; Сиан - Луоян; Луоян - Нандзин; Нандзин - Суджоу; Шанхай - Пекин)
 • транспорт с комфортен автобус по програмата;
 • постоянен екскурзовод–лектор на български език;
 • местни екскурзоводи;
 • виза за Китай;
 • застраховка “Помощ при пътуване върху 30 000 EUR” в „Евроинс – здравно осигуряване“ ЕАД


Цената не включва:

 • входни такси, резервации и слушалки за обектите по програмата
 • билети за метрото 
 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая
 • ИСКОНИ си запазва правото при нужда да променя последователността на посещенията на обектите в програмата.


Необходими документи:

 • Копие от първата страница на международния паспорт.  Паспортът трябва да има минимум 9 месеца валидност след датата на завръщане от пътуването. 
 • Виза за Китай. 


Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
 • ИСКОНИ си запазва правото при нужда да променя последователността на посещенията на обектите в програмата.
 • Моля прочетете Общите условия за организиране на пътуванията.
 • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 20 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
 • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор
 • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване”  в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
 • Искони ЕООД има сключена застраховка "Отговорност на туроператора" със ЗАД "Армеец" АД.
 • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта www.iskoni.com.