Бисерите на ИСТРИЯ и ФРИУЛИ

Пътуване до Хърватия (п-в Истрия и др.), Италия, Словения

Загреб, „Глаголическият път“, Пула, Ровин, Пореч, Триест, Аквилея, Градо, Чивидале дел Фриули, Любляна и др.   

Дата: 21 - 26 септември 2018 г.
Продължителност:   6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Автобус
Цена: 680 лв. 
Екскурзовод: Павел Павлов

Преходната зона между Италия и най-западните Балкани съчетава чудна природа с първокласни културни паметници и уютен човешки мащаб. Тук има и класическа античност (Пула), и св. мощи на велики светци (в Пореч, Ровин, Триест и пр.), и първокласни произведения на изкуството (мозайките в Аквилея, в Пореч), и уникални паметници от „тъмните векове“ (Чивидале, столицата на лангобардите през VІІІ в.)...„Глаголическият път“ от Роч до Хум („най-малкия град в света“, според Гинес) е поучителен пример за осмисляне на културното наследство. Посещението на столиците Любляна, Загреб и (съвсем частично) Белград допълва усещанията и представите ни за нашите събратя по полуостров, история и съвременност.

Ден 1:
Тръгване в 6.00 от стадион „В. Левски“. Минаване на сръбската граница, обеднапочивка в заведение на магистралата, минаване на хърватската граница. Посещение на Върполие (музея на знаменития скулптор Иван Мещрович) и/или Джаково (местата свързани сеп. Йосиф Щросмайер). Почивка за вечеря в заведение на магистралата. Нощувка в Загреб.

Ден 2:
Закуска. Посещение на Загреб – катедралата, сръбската църква и пр. Придвижване към полуостров Истрия, обедна почивка в заведение на магистралата. Придвижване до сред-новековното градче Роч, началото на „Глаголическия път“. Посещение на глаголическитеобекти в Роч и придвижване по „Глаголическия път“ до живописния Хум, който също посещаваме. Придвижване до Пореч на брега на Адриатика. Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3:
Закуска. Посещение на античните паметници на Пула (римският амфитеатър, храмовете и пр.). Придвижване до следващия адриатически бисер Ровин. Посещение на стария град (църквата с мощи на св. Евфимия) и обедна почивка. Придвижване до древния град-полуостров Пореч. Посещение на стария град: комплекса на ранохристиянската Евфразиева базилика от VІ в. (UNESCO) със златни мозайки, релефи и пр. Вечеря и нощувка в Пореч.

Ден 4:
Закуска. Придвижване до Триест. Посещение на средновековната катедрала „Св. Иуст“ (мозайки,фрески) и крепостта на хълма с обхват-ни гледки към града и залива. Обедна почивка. Придвижване до античната Аквилея, главния християнски център в областта преди въздигането на Венеция. Посещение на раннохристиянските обекти в Аквилея, базиликата с уникални подови мозайки от ІV в.(UNESCO), средновековни фрески и пр. Придвижване до Градо на брега на Адриатика. Посещение на старинните църкви в стария град („Св. Евфимия“,VІ в. и др.). Нощувка в Градо.

Ден 5:
Закуска. Придвижване до Чивидале дел Фриули, средновековната столица на лангобардите. Посещениена старинните паметници от времето на лангобардите, VІІІ в. (UNESCO); обедна почивка. Придвижване до Любляна. Посещение на града. Свободно време за вечеря в Любляна. Придвижване до Загреб и нощувка в хотела.

Ден 6:
Закуска. Придвижване до Белград. Посещение на новостроящатасе катедрала „Св. Сава“. Пристигане в София (ст. „В.Левски“) към 23 ч.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен автобус 3 звезди
 • 3 нощувки със закуски в хотели 3 звезди (2 нощувки в Загреб, 1 нощувка в Градо)
 • 2 нощувки със закуски и вечери в много добър хотел 2 звезди в Пореч
 • Екскурзоводска програма от  лектор-богослов на български език
 • Местни екскурзоводи
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ върху 10 000 EUR

Цената не включва:

 • входовете за обектите по програмата

Необходими документи:

 • Лична карта

Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая.
 • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 35 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
 • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор.
 • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване”  в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
 • Искони ЕООД има сключена застраховка "Отговорност на туроператора" със ЗД "Армеец" АД.
 • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта.
 • Моля прочетете Общите условия за организирано пътуване с ИСКОНИ ЕООД.