СВЕТЦИ и МОНАСТИРИ по МОРАВА
Дата: 28 - 29 април и 15 - 16 септември 2018 г.
Продължителност:   2 дни / 1 нощувки
Транспорт: Автобус
Цена: 120 лв. 
Екскурзовод: о. Методи Корчев
 


Пътуването по монастирите в долината на р. Морава допълва нашето познание за историята, светците и светините на Сърбия, както и за съвременния монашески живот. Повечето от посещаваните обители носят паметта за периода на исихасткото възраждане (ХІV в.) и падането под турска власт (ХІV – ХV в.) с личности като св. Лазар и св. Стефан Лазаревич (в Липовац, Манасия, Копорин). Други свидетелстват за борбите за национално освобождение (в Покайница). Всички те са живи и до днес и носят духа на православното братолюбие.


Ден 1:

6.00 – тръгване от стадион „В. Левски“. Минаване границата. Посещение на м-р „Св. Стефан“ – Липовац (ХІV в.). Обедна почивка в заведение на магистралата. Следобед посещение на м-рите Манасия (мощи на св. Стефан Лазаревич, фрески от ХV в.), Копорин (задужбина на св. Стефан) и Покайница (построен от В. Вуличевич като акт на покаяние за убийството на вожда на сръбското въстание Карагеорги). Нощувка в хотел в гр. Парачин.

Ден 2:

Закуска. Участие в св. Литургия в приказно нововъздигнатия м-р „Покров Богородичен“ Лешие (тук са събрани мощи на велики древни светци). Посещение на средновековния м-р Раваница (нетленните мощи на св. княз Лазар). Обедна почивка в заведение на магистралата. Следобед посещение на м-р „Св. Роман“ (ІХ в., обновен в ХVІІІ в.) и на м-р „Покров Богородичен“ Джунис (с чудотворен извор). Придвижване до границата; завръщане в София към 22.30 ч.


Цената включва:

 • пътуване с комфортен автобус (3 звезди)
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 звезди в Парачин
 • екскурзовод-лектор на български език
 • застраховка „Помощ при пътуване“ върху 10 000 евро в „Евроинс – здравно осигуряване“ ЕАД

 

Необходими документи:

 • Лична карта


Забележки:

 • Цената на пакета е на база нощувка в стая с две легла. При допълнително заплащане можете да бъдете настанени в самостоятелна стая;
 • Пътуването може да се осъществи, ако е набран минимален брой участници от 35 души, най-късно един месец преди началото на пътуването.
 • Резервацията се счита за потвърдена, при внасяне на депозит в размер на 30% от пакетната цена и сключване на договор за туристическо пътуване. Доплащането на остатъка е според условията на индивидуалния договор
 • Препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване”  в деня на сключване на договора с нас. Повече информация за условията на застраховката можете да намерите в нашия сайт или в офиса на Искони.
 • Искони ЕООД има сключена застраховка "Отговорност на туроператора" със ЗД "Армеец" АД.
 • Туроператорът си запазва правото да промени цените в случай на значителна промяна във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси. При промяна на курса цените ще бъдат актуализирани към датата на плащане. Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата, ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен за това чрез сайта.  
 • Моля прочетете Общите условия за организирано пътуване с ИСКОНИ ЕООД